ISO 16890 – noul standard pentru clasificarea filtrelor

Filtrele de aer sunt utilizate pe scara larga in instalatiile de incalzire, ventilatie si climatizare ale cladirilor. Astfel, filtrele influenteaza semnificativ calitatea aerului din interior si, prin urmare, sanatatea oamenilor, prin reducerea concentratiei de particule.

Efectele particulelor (PM) asupra sanatatii umane au fost studiate pe larg in ultimele decenii. Concluzia este, ca praful fin poate fi un pericol grav pentru sanatate, cauzind boli respiratorii si cardiovasculare.

Cu noul standard ISO 16890, pot fi definite diferite clase de particule in functie de intervalul de marime al acestora, cele mai importante particule fiind PM10, PM2.5 si PM1. Notiunea de particule fine am definit-o intr-un articol anterior, aici. Ce este de retinut, este faptul ca o particulara cu cat este mai fina, cu atat este mai periculoasa, deci cu cate este mai eficient un filtru impotriva PM1, cu atat este mai buna calitatea aerului din interior.

Clasificarea filtrelor dupa noul standard ISO 16890 se face in patru grupuri. Conform acestui standard, un filtru trebuie sa aiba o eficienta minima de 50% in functie de marimea particulelor vizate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN 779 ( sandard vechi ) versus ISO 16890 ( standard nou )

Metodele de masurare si evaluare sunt diferite pentru cele 2 standarde.

ISO 16890 utilizeaza dimensiuni de particule intre 0.3 µ si 10 µ pentru a defini eficienta, in timp ce EN 779 foloseste doar o dimensiune de 0.4 µ. Pentru o intelegere mai buna, va propunem urmatorul tabel de comparatie :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN 1822 -filtre de aer de inalta eficienta  ( EPA, HEPA si ULPA )

Acest standard ramane in vigoare si se aplica filtrelor utilizate in procesele tehnologice din industria farmaceutica si electronica, laboratoare, camere curate, spitale si clinici medicale.

Urmatorul tabel prezinta diferitele clase de filtre de inalta eficienta in conformitate cu EN 1822.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre filtrele de inalta eficienta si sistemele de tratare a aerului pentru mediul igienic vom face o postare separata, intru-cat acestea joaca un rol important impotriva contaminarii microbiologice.

Filtrele France Air, tipuri si stocuri disponibile

Daca tot am vorbit despre clasificarea filtrelor din punctul de vedere al eficientei, va propunem o scurta prezentare a principalelor filtre marca France Air.

Acestea pot fi grupate astfel :

  • Filtre grosiere – filtre plane si rulouri filtrante
  • Filtre fine – filtre plane sau filtre cu saci
  • Filtre de inalta eficienta – EPA, HEPA, ULPA
  • Filtre de carbon activ
  • Filtre pt diferite procese industriale – pt bucatarii industriale, pt vopsitorii ( ATEX ), etc.

Cataloagele disponibile in limba romana, le gasiti in pagina dedicata sistemelor de filtrare.

Dispunem de o mare varietate de filtre in stocul din Franta, astfel ca putem veni in sprijinul dvs cu un termen foarte scurt de livrare, de max 10 zile. Pentru aceasta, ne puteti consulta telefonic la 0311.310.010 sau pe email france.air.romania@france-air.com.

 

6546 View

Leave a Comment